SVENSKA

När jag i min lärarutbildning var tvungen att välja mitt andra ämne så var det inte lika lätt och givet som historia. Jag var så pass osäker att jag sent på kvällen före sista ansökningsdatum valde att ändra mitt val från religion till svenska. Ett beslut jag är mycket glad och tacksam för idag. Egentligen borde svenska ha varit ett naturligt förstaval då jag alltid har tyckt om svenska som skolämne men min ångest för grammatik var (nästan) lika stark som den för matematik. Det gjorde att jag tvivlade in i det längsta då jag med skräck mindes hur jag på mellanstadiet kallades fram till svarta tavlan för att genomföra satslösning medan resten av klassen tittade på. 

Jag lämnade därför Malmö Högskola för att läsa svenska vid Lunds Universitet. Som småbarnsförälder till tre små barn var den här perioden rejält tuff men det var också den roligaste och mest utvecklande studietiden som jag har haft. En fantastisk samling människor som stöttade och hjälpte varandra genom föreläsningar och tentor. 

Slutligen stod valet mellan att fördjupa mig i språkvetenskap eller litteraturvetenskap, ett val som inte var helt lätt. Jag var länge inne på att ägna examensarbetet åt att fördjupa mig kring laborativ grammatikundervisning men jag valde i slutändan litteraturvetenskap. Jag grävde ner mig i författarskapet kring Elizabeth Gaskell och avslutade studietiden med North vs South – en  litterär studie av den sociala geografin i 1800-talets England.  Här lyckades jag kombinera mitt intresse för både litteraturvetenskap och historia.