Sommarlov och litteraturläsning

Just nu har jag ett välbehövligt sommarlov sedan en tid tillbaka och även om jag njuter av ledigheten, så har jag som tradition att ge mig själv någon form av uppdrag. Förra året valde jag att ägna en stor del av ledigheten åt att lära mig kalligrafi. Det ledde till många sena sommarkvällar med kladdiga fingrar och bläck på det mesta. Ett sant nöje som kan likställas känslan jag får av att sticka. I år har jag däremot beslutat mig för att fördjupa kunskaperna kring läsförståelse och hur jag som lärare kan utveckla detta. Mina elever brukar säga att jag är en skrivande lärare, vilket kort och gott innebär att de tycker de skriver (för) mycket. Själv tycker jag inte att man kan skriva för mycket eftersom vi i och med skrivandet också läser många olika typer av texter. Men eftersom mina elever, som jag tog över som nior på hösten -17, hade stora problem med läsförståelse har jag valt att ägna årets sommarledighet till detta.

På skolan där jag arbetar nu så arbetar vi i arbetslag utifrån årskurs. Det innebär att eftersom jag släppt massa nior precis, att jag ska ta över och välkomna sjuor till skolan. Det är alltid vemodigt att släppa nior, men också roligt att möta sjuornas energi. Vi i arbetslaget avslutade terminen med att skriva upp våra preliminära planeringar på stora papper för att se kring vilka områden vi kan synka oss och arbeta ämnesövergripande. Det innebär att vi kommer ha ett par ämnesövergripande områden per termin. Ett annat beslut som vi står enat kring är att samtliga elever ska ha med sig en bänkbok till varje lektion, oavsett ämne. Vi ser tyvärr att allt färre elever läser på sin fritid och vi känner oss manade att utmana eleverna med detta på skoltid. Därutöver ska vi jobba med läsförståelse och skönlitterär läsning som tema i skolan, både i svenska och engelska. Bänkboken kommer vara frivilliga val, medan böckerna i svenska och engelska kommer vara utvalda av oss lärare och vi ska jobba för att utveckla läsförståelse.

Med avstamp i läsförståelse kommer säkert kommande inlägg handla om böckerna jag läser och tankar kring dessa.

Till dess,

Njut av värmen och solen.

/Jenny

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *